Jak si poradit se zahradním odpadem?

shutterstock.com

shutterstock.com

Během léta se na každé zahradě nahromadí množství organického materiálu, a to zejména zbytků z kuchyně, samotné zahrady a také v důsledku údržby travnatých ploch. Otázkou je, jak jej co nejlépe využít a zároveň se ho elegantně zbavit? Možností máte několik, poradíme vám jak na to.

V mnoha městech existují svozy organického odpadu, ten se dává do speciálních hnědých popelnic. Nemáte s ním tak žádné starosti, ale na druhou stranu je možná škoda jej nevyužít zpátky ve vaší zahradě jako přírodní hnojivo.

Správně vytvořený kompost – základ všeho

Bioodpad můžete jako jediný v domácím prostředí velmi užitečně recyklovat na vzácné organické hnojivo, na materiál obsahující humus.

Základem všeho je, správně vytvořit kompost. Výsledkem špatné péče, resp. špatného ukládání odpadů na kompost je pak nežádoucí hniloba, která se projevuje například zápachem. Dbejte tak na to, aby měl kompost neustále dostatek vláhy, tepla a kyslíku, právě ten pomáhá materiálům v procesu vytváření kvalitního hnojiva.

Co je během kompostování důležité:

  1. Materiály v kompostu neustále promíchávat, suché s vlhkým, těžké s lehkým, hnědé se zeleným (uhličité s dusíkatým) apod.
  2. Po 4-8 týdnech je vhodné materiál v kompostu přehodit, aby byl zaručen dostatek kyslíku pro mikroorganismy a houby.
  3. Je potřeba dostatečná vlhkost, je-li v létě za sebou více jdoucích suchých dnů, pokropte kompost. Dokonce jej můžete osadit rostlinami, které toto prostředí zbožňují, např. okurkou, tykví či cuketou, jistě pak nezapomenete na dostatečnou vláhu.
  4. Chcete-li proces kompostování urychlit, krájejte větší kusy odpadu na menší.

TIP! Čím čerstvější a zelenější odpad – tím více dusíku, čím tmavší a starší tím více uhlíku. Plyne z toho, že je nutné např. čerstvě posekanou trávu, pomocí zahradního traktoru, mísit s jiným materiálem, např. s listím z minulého roku nebo se štěpkou.

Pokud chcete proces urychlit a usnadnit ještě více, můžete si pořídit kompostér. Do něj umisťujete odpad a on jej během roku obvykle promění v organicko-minerální hnojivo.

Výhodou je, že je skladnější než klasický kompost a také s ním můžete pohybovat. V létě jej však nezapomeňte občas zalít, je náchylnější k vysychání. Aby proces probíhal správně, je potřeba, aby byl dán na slunné teplé místo, avšak ne na beton.

Jaké jsou výhody kompostování?

  • recyklujete organické materiály, a to libovolné množství
  • nulové náklady
  • mikroorganizmy, které na kompostu vznikají, pomáhají kypřit půdu
  • vytvoříte si velice kvalitní a přírodní hnojivo, které vaše zahrada či zahrádka jistě ocení
  • snižujete množství odpadu, který se odváží na skládky

 Co na kompost nepatří a proč?

Maso, rybí odpad, kosti, mléčné výrobky, zbytky vařených jídel Přitahují škůdce
Slupky od banánů, slupky od broskví apod. Mohou obsahovat pesticidy
Listy ořešáku Špatně se rozpadají
Piliny Mohou obsahovat zbytky oleje z řezání, navíc se ve velkém množství shlukují a zabraňují procesu vytváření kvalitní zeminy, dávejte je tedy pouze v malé vrstvě
Rostliny postižené chorobami, plísní Mohly by se rozšířit do celého kompostu

TIP! Organický odpad v kuchyni je ideální hromadit v kbelíku, někde ve venkovním prostoru, aby nezapáchal, nebo nepřitahoval hmyz. Ve chvíli, kdy jej alespoň z poloviny naplníte, nejrůznějším kuchyňským odpadem, promíchejte obsah a až poté jej odneste na kompost.

Jak využít vzniklou zeminu?

Největší uplatnění pro vzniklé hnojivo z vašeho kompostu najdete u květin, a to venkovních i vnitřních, pro rekultivaci záhonů. Hodí se jednoduše ke všem plodinám, a to i k ovocným stromům i okrasným keřům. Pokud jím chcete zrekultivovat trávu, připravte si na plochu vrstvu hnojiva o 1-2 cm a vpravujte ji hráběmi mělce do půdy.

TIP! Pokud během zpracovávání naleznete nerozložené zbytky, zapravte je do hlíny záhonů, pro žížaly je to delikatesa, takže ony si pochutnají a za odměnu se vám na zahrádce tyto pomocnice rozmnoží.

Drtiče a štěpkovače

Ostříhané větve stromů a keřů na kompost také patří, ale kvůli své velikosti jsou nevhodné, protože by tlely příliš dlouho. Abyste nemuseli každou větev rozstříhávat na malé kousky, můžete použít drtič větví, nebo štěpkovač. Oba dlouhé větve rozmělní, práce s nimi je navíc pohodlná a lehká.

Fotogalerie

Příspěvek byl publikován v rubrice Péče o zahradu se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky. Publikováno | Autor: Kristyna Rottova

Komentáře nejsou povoleny.