Grilování se stalo natolik oblíbeným, že řada lidí už kromě klasického grilu na pevná paliva začíná používat i grily elektrické. Ty sice pokrmu nedodají to nenapodobitelné aroma jídla připraveného na ohni. Ale díky absenci kouře se mohou používat i na balkonech, terasách a dokonce i v bytě.
Raclette gril je kombinací obyčejného elektrického grilu a přístroje na přípravu tradičního švýcarského pokrmu Raclette (brambory vařené ve slupce polévané rozehřátým sýrem). Toto spojení dodává grilování nový rozměr.
Jak vypadá raclette gril
Gril je složen ze dvou částí. Na horní ploše je možné grilovat maso či zeleninu stejně jako na běžném elektrickém grilu. Pod vrchní grilovací deskou se nachází malé pánvičky, v nichž si za využití tepla z grilování prohřejete nejen sýr, ale i zeleninu či dokonce ovoce.
Raclette grilování ocení nejen návštěva, ale i hostitelka. S přáteli pobude u jednoho stolu, aniž by musela odbíhat a ztratila tak nit hovoru. Přesto každý dostane, co si žádá. Před akcí je třeba připravit naložené maso, do misek na stůl nakrájenou zeleninu všeho druhu, brambory vařené ve slupce, pečivo, jogurtový dip a nakládané okurky či cibulky. A především na kousky nakrájený tvrdý tučný sýr.
Ideálně Raclette, který dal grilu název. Ale můžete ho nahradit i levnější variantou, libovolným sýrem ementálského typu nebo Blaťáckým zlatem. Zatímco se na vrchní desce griluje maso, zelenina, či pečivo, do pánviček si každý stolující připraví vlastní kombinaci pochutin.
Můžete si roztavit samotný sýr a přelívat jím brambory, stejně jako to dělali švýcarští pastýři. Dnes se však nemusíte omezit jen na tento prostý, i když chutný, pokrm. V pánvičce lze připravit kombinaci sýra a žampionů, či zapéct sýr se zeleninou, bramborem nebo slaninou. Vzniklou pochoutkou můžete přelít ogrilovaný plátek masa nebo ji konzumovat samostatně.
Jak raclette gril vybírat?
Raclette grily se vyrábí ve velkém množství provedení, která se liší v mnoha parametrech. Jako u všech elektrických spotřebičů je třeba sledovat hodnotu příkonu. Čím nižší příkon, tím delší dobu strávíte čekáním na pokrm.
Ujasnit si musíte také volbu materiálu. Vrchní deska je vyráběna buď z teflonu. Toto provedení má výhodu nižší pořizovací ceny. Kamenné desky jsou naopak dražší, ale snadněji se udržují. I pánvičky se objevují ve dvou provedeních, teflonové nebo nerezové.
Důležité je také zachycení vypečené šťávy z masa tak, aby nestékala z grilovací desky na stůl. Teflonové grily by měly mít zvýšený okraj, kamenné po obvodu drážku, v níž se vzniklá šťáva hromadí.
Raclette grily najdete i v mnoha tvarech a velikostech. Od dvoupánvičkových pro romantické večery ve dvou po grily obsahující pánviček osm pro milovníky větších sešlostí.