Víno patří k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům vůbec. Byla by proto škoda znehodnotit ho nesprávným skladováním. Nemusíte přitom ani vlastnit vinný sklípek.
Víno v regálech
Nejen zkušení vinaři ocení regál na vína, případně stylové dřevěné bedýnky či košíky přimontované na zeď. Důležité je, aby v nich lahve mohly ležet, jinak dovnitř začne skrz korek pronikat vzduch, který nutí víno dále pracovat. To pak rychle stárne a ztrácí na kvalitě. Pokud však bude korek ponořený v tekutině, zabrání se jeho vysychání. S uskladněnými lahvemi se snažte manipulovat co nejméně.
Ty správné podmínky
Ideálním prostředím pro uskladnění lahví je tmavá místnost s teplotou vzduchu okolo 10 °C a vlhkostí kolem 70 %. Pokud nemáte sklep, využijte tmavou komoru, spíž nebo chodbu. Důležité je, aby zde teplota příliš nekolísala a aby sem nedopadaly přímé sluneční paprsky. Lahvím nesvědčí ani drobné otřesy způsobené například elektrickými spotřebiči. Myslete také na to, že korek má schopnost nasávat okolní pachy, proto do jejich blízkosti neumisťuje žádné aromatické látky ani dezinfekční úklidové prostředky.
Naopak zcela nevhodná je pro skladování vína lednice. Teplota uvnitř je příliš nízká a potraviny umístěné v blízkosti lahví by mohly pozměnit chuť nápoje. Toto řešení je vhodné pouze v případě, že se víno chystáte zkonzumovat záhy po nakoupení, tedy typicky neročníková šampaňská vína nebo jiná běžná vína. Vína typu Chardonnay nebo Ryzlink jsou naopak více než vhodné k dlouhodobějšímu uchovávání.
Domácí vinotéka
Pokud patříte mezi opravdové milovníky vína, kteří mají vždy alespoň pár lahví v zásobě, zvažte pořízení domácí vinotéky. Ta lahvím poskytne optimální podmínky pro to, aby si nápoj zachoval svou vůni, chuť i barvu. Levnější vinotéky mají jednu klimatickou zónu, ty dražší dvě. Mohou mít dvířka s UV filtrem, dětskou pojistku nebo třeba vnitřní osvětlení.