Letošní zima příliš mrazivých dnů nepřinesla. Právě naopak. Již nyní se můžeme těšit z příchodu teplého počasí a sluneční paprsky budou intenzivní stále více. Podle dlouhodobých předpovědí už nás zima v letošním roce nenavštíví. Pro milovníky grilování je to bezpochyby skvělá zpráva. Grilovací sezóna v letošním roce začne možná mnohem dříve. Ze všeho nejdříve je ale nutné připravit na grilovací sezónu hlavně gril. Jak na to?
Příprava na novou sezónu se liší podle druhu grilu
Bohužel se nedá říci, že by přípravy všech druhů zahradních grilů mohly být prováděny stejným způsobem. Jednotlivé grily se liší v technologiích výroby a samozřejmě i podle druhu paliva. Přípravu zahradních grilů na novou sezonu si tedy nejprve rozdělíme na 2 části. V první části se budeme věnovat přípravě grilů na dřevěné uhlí a v druhé části si probereme přípravu grilů na plyn. Samozřejmě, že existují také elektrické grily. Ty se ovšem v domácnosti mohou využívat celoročně a není tedy nutná žádná speciální příprava pro novou sezónu. U elektrických grilů je důležité zejména dodržování pravidelné údržby a čištění.
Obecné kroky přípravy
- Odstranění prachu
- Odstranění koroze materiálu
- Dotažení spojovacích prvků
- Vyčištění topeniště (dřevěné uhlí)
- Kontrola částí pro plyn (plynové grily)
- Vyčištění roštů
Jak správně připravit gril na dřevěné uhlí pro novou sezónu?
Příprava zahradního grilu na dřevěné uhlí pro novou grilovací sezónu je (v porovnání s plynovým grilem) podstatně jednodušší. Nejprve důkladně zkontrolujte, zda jste před zimou opravdu odstranili veškeré usazeniny ze dna topeniště. Pokud ne, udělejte to jako první věc. Grily na dřevěné uhlí mají zpravidla také jednodušší konstrukci. Nejprve je důležitá zevrubná kontrola. Případnou rez odstraňte a poškozená místa opatřete nátěrem proti korozi. Dotáhněte všechny šrouby a zkontrolujte jejich kvalitu. Špatný okamžitě vyměňte.
Pak přejděte na přípravu topeniště a roštu
Z topeniště a z větracího systému je nutné odstranit vše, co tam nepatří. Nejdůležitější je u grilů na dřevěné uhlí příprava roštu. Jeho čistota a připravenost je pro grilování zásadní. Pokud nechcete rošt čistit drahými speciálními přípravky, můžete ho ponořit do směsi vody s jedlou sodou nebo do obyčejné Coly. Pak stačí jen umytí houbičkou a namazání roštu dostatečnou vrstvou oleje.
Jak správně připravit plynový gril
Plynové grily se začínají na zahradách pro grilování využívat stále častěji. Přináší větší kreativitu při přípravě pokrmů a také větší množství funkcí. Díky tomu ale mají také složitější konstrukci a jejich příprava do nové sezóny je složitější. Navíc musí být opravdu důkladná, protože s plynem si není radno zahrávat a zanedbat přípravu by mohlo být i nebezpečné.
Ze všeho nejdříve zkontrolujte vše okolo plynu
Kontrola součástí, které mají něco společného se samotným plynem je ta nejdůležitější. Nejen z hlediska životnosti a funkčnosti grilu, ale také z hlediska možného nebezpečí při podcenění přípravy. Na rozvodech plynu a ovládacích knoflících se mohl přes zimu usadit prach, který je třeba odstranit. Hadičky rozvodů nesmí být porušené a to platí také pro těsnění rozvodů. Všechny rozvody a přípoje potřete mýdlovou vodou a pusťte do nich plyn. Pokud se na některém místě začnou objevovat bubliny, dochází k únikům plynu. V případě zjištění i drobných závad nic neopravujte a součástku vyměňte za novou.
Čištění roštů je stejné, jako u grilů na dřevěné uhlí
Před samotným čištěním roštů plynových grilů je také samozřejmě nutná zevrubná kontrola stavu grilu a dotáhnutí spojovacích prvků. Opět odstraníme koroze a místa ošetříme laky. Rošty také necháme odmočit v některém z koncentrátů a po vysušení je dostatečně potřeme olejem.